Minimálna trvanlivosť a dátum spotreby nie je to isté

Plytvanie potravinami je dnes mimoriadne aktuálny problém. V supermarketoch je široká ponuka produktov a tovaru, ktorá zákazníkov účelovo láka. Pri nákupoch si mnohokrát ani neuvedomíme, či všetko naozaj potrebujeme a či to stihneme skonzumovať. Preto sú správne informácie týkajúce sa minimálnej trvanlivosti a dátumu spotreby pre spotrebiteľa užitočné.nákupní taška.jpg
Dátum minimálnej trvanlivostioznačuje informáciu dokedy má výrobok pri správnych podmienkach skladovania svoje špecifické vlastnosti a charakteristiky. Po tomto dátume je výrobok ďalej vhodný na konzumáciu za podmienok, že je zdravotne vyhovujúci. V mnohých krajinách aj vrátane Slovenska  sa takéto výrobky naďalej predávajú v zmysle platnej legislatívy. Jedná sa o výrobky, ktoré majú nižšiu kvalitu, predávajú sa s označením „po minimálnej dobe trvanlivosti“ . Nikdy ale nevykazujú zdravotné riziko pre spotrebiteľa.
Sú cenovo zvýhodnené a pomáhajú sociálne slabším rodinám zabezpečiť pravidelné nákupy so širším sortimentom. Z etického hľadiska je správne, že tieto potraviny sa nelikvidujú, neplytvá sa nimi, ale že pomáhajú.
Dátumom minimálnej trvanlivosti sa označujú väčšinou trvanlivé výrobky, napríklad trvanlivé mäsové výrobky, cestoviny, cukrovinky, konzervované potraviny a pod. Mnohé z nich sú následne po uplynutí tohto dátumu ponúkané aj ako humanitárna pomoc pri živelných pohromách, príp. do zaostalejších regiónov
Dátum spotrebyje definitívny údaj. Potraviny po dátume spotreby sú nevhodné na konzumáciu, sú zdravotne závadné a nesmú sa ďalej predávať. Supermarkety a obchodné prevádzky sú dôsledne a pravidelne kontrolované štátnymi inšpektormi, či dodržujú túto legislatívnu požiadavku. Predaj tovaru po dátume spotreby je priamym ohrozením zdravia obyvateľstva a vždy sa jedná o porušenie zákona.supermarket.jpg
Správne skladovanie potravín podľa odporučenia výrobcov je vždy základ. Nepodceňujte ich a v prípade, že ste si ich nevšimli vždy prekontrolujte potravinu Vašimi zmyslami. Zapojte zrak, čuch, chuť a skontrolujte si daný výrobok. Niekedy je vhodné zapojiť aj sluch, hlavne pri detskej výžive – platí, že nádoba by mala po otvorení puknúť.
Nakupujte dôsledne, ale  s rozumom, aby ste potravinami neplytvali. Majte na pamäti, že ich výroba ale zároveň aj likvidácia stojí peniaze.